Yazlık Ceket Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

14.10.2024

Muhtemelen yaz mevsimi, motosiklete gönülden bağlı olanların en sevdiği mevsim. Hava sıcaklıklarının motosiklet sürmek için daha uygun olduğu yaz mevsiminde, her mevsimde olduğu gibi ekipman seçimi de son derece önemli. Bugünlerde yeni bir yazlık ceket satın almayı planlıyorsanız, yazımıza göz gezdirin. Bu makalemizde, işinize yarayacak bilgiler bulacaksınız!

Nasıl Bir Yola Çıkacaksınız?

Yazlık ceket seçimi yapmadan önce bu ceketi hangi sürüşlerde kullanacağınızı belirlemeniz oldukça önemli.

Motosikleti günlük ulaşımınızda kullanıyor ve şehir içi sürüşler için bir yazlık ceket arıyorsanız daha hafif ve konforlu modellere yönelebilirsiniz. Düşük yoğunluklu sentetik kumaşlardan üretilmiş, giriş seviyesinde dirsek, omuz ve sırt koruması olan bir model işinizi görecektir.
Eğer uzun yola gidiyorsanız, değerlendirmeniz gereken başka kriterler var.

Yazlık Ceket ve Temel Özellikler

Nasıl yollarda sürdüğünüz oldukça önemli. Eğer yolunuz asfalt ağırlıklı sahil yollarından geçiyorsa, hava girişi bol bir model tercih etmelisiniz. Ancak maceranız kıvrımlı dağ yollarındaysa farklı yol ve hava koşullarında kullanılabilen modeller sizin için uygun olacaktır. Bunun için farklı katmanlara sahip bir modele yönelebilirsiniz. Bu sayede hava koşullarının gün içinde sürekli değiştiği yolculuklarda bile yolunuza konfor ve güvenle devam edebilirsiniz.

Yazlık Ceket ve Temel Özellikler

Bir motosiklet ceketini “yazlık ceket” haline getiren en temel özelliği, hava geçirgenliğidir. Yazlık ceketler, diğer ceketlere oranla çok daha fazla hava geçirerek en sıcak yaz günlerinde bile rahat bir şekilde sürüş yapmanızı sağlarlar.

Farklı malzemelerin farklı düzeyde hava geçirgenliği vardır. Ceketin üretim tekniği de hava geçirgenliği konusunda etkilidir.

Hava geçirgenliğinin artması, malzemelerin hafiflemesiyle mümkün olur. Ancak malzemenin hafiflemesi ceketin koruma özelliklerinin azalmamasına neden olmamalı. Bunun için de yeterli yoğunluktaki sentetik kumaşların kullanıldığı yazlık ceketleri tercih etmelisiniz.

Korumalar

Yazlık ceket seçimindeki kritik değişkenlerden biri de nem yönetimi. Vücudunuzun sürüş esnasında ürettiği nemi, ceketinizin dışarı atmasını istersiniz. Bunun için ceketlerde özel kaplamalar kullanılmakta.

Korumalar

Kışlık ekipmanlarda korumaların yarattığı ağırlık o kadar da sorun değil. Ancak konu yazlık ceket olunca korumalar ayrı bir dert olabiliyor.

Seçeceğiniz yazlık ceket üstünde omuz ve dirsek korumaları mutlaka olmalı. Birçok yazlık cekette sırt koruması standart olarak gelmiyor. Bu korumayı da edinmenizde büyük fayda var.

Yazlık ceketinizde korumaların sürüş konforunuzu olumsuz yönde etkilememesi için mümkün olduğunca hafif korumalar tercih etmelisiniz. Bunun için ceketiniz üstünde gelen standart korumalar yerine, ayrı olarak satılan daha üst düzey korumaları tercih edebilirsiniz.

Özellikle yazlık ceketlerde korumaların hava geçirgenliği oldukça önemli. Maksimum konfor ve güvenlik için; hava geçirgenliği yüksek, esnek bir yapıya sahip ve CE sertifikasına sahip korumaları tercih edin.

Yazlık Ceket Bakımını Nasıl Yapmalısınız?

Yazlık ceketler genellikle su geçirmezlik özelliğine sahip olmadığından kışlık ceketlere oranla hassasiyetleri azdır. Bu da yazlık ceketlerin bakımını kolaylaştırır.

Herhangi bir bakım yapmadan önce yazlık ceket üstünde bulunan bakım ve yıkama talimatlarını okumanız ve bu talimatlara harfiyen uymanız oldukça önemli.

Günlük bakımlar için ceketinizi nemli bir bezle silebilirsiniz. Özellikle uzun yolculuklar sonunda ceketinizde birikecek toz ve ölü sineklerden bu şekilde kurtulabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bir bakım için ceketinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce yıkama talimatlarını mutlaka okuyun.

Ceketinizi yıkamak için öncelikle korumaları çıkarın. Ceplerinizde hiçbir şeyin kalmadığından emin olun.

Düşük sıcaklıklarda, az bir miktar deterjanla ceketinizi yıkayabilirsiniz.

Yıkama işlemi bittikten sonra kesinlikle kurutma makinesi kullanmayın. Bir yazlık ceket, en iyi bir askıya asılarak oda sıcaklığında kurutulur.

Bu makalemizde yazlık ceket seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgi vermeye çalıştık. Bir yazlık ceket satın almadan önce ayrıntılı bir şekilde araştırmanızı yapın ve sizin için en doğru ürünü tercih etmeye özen gösterin.